Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany na słodko

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1/2 szkl
mleko 2% 1 szkl
jajko 2 szt
konfitura z czarnej porzeczki 4 łyżki
orzechy włoskie 2 łyżki
serek wiejski 4 łyżki
wiórki kokosowe do posypania
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany na słodko

Ryż ugotować na mleku. Naczynie za zapiekania (u mnie kokilki) nasmarować masłem, wyłożyć część ryżu, na to konfiturę, orzechy i serek wiejski. Przykryć resztą ryżu. Jajka zmiksować z cukrem pudrem, gdy się spienią zalać nimi ryż i posypać wiórkami.
Zapiekać 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czarrna 07.09.2015 12:55
Ja najbardziej lubię ryż z jabłkami i cynamonem, więc postanowiłam sięgnąć po inne dodatki :)
agnieszka214 06.09.2015 20:30
lubie takie ryz w kazdej postaci
agaK. 06.09.2015 17:57
Ciekawe połączenie składników, nie jadłam takiego ryżu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak