RYŻ Z WARZYWAMI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • ryż

    300 g
  • groszek konserwowy

    400 g
  • marchewka

    2 średnie
  • papryka czerwona

    większa
  • szczypiorek posiekany

    2 łyżki

Przyprawy i dodatki

  • natka pietruszki suszona

  • przyprawa curry

  • sól do smaku

  • chili pieprz cayenne

    szczypta
  • masło

    łyżka
  • bulion warzywny

    250 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Groszek osączam z zalewy, paprykę i marchewkę kroję w drobną kosteczkę.
Na maśle podsmażam paprykę z marchewką - około 7 minut, co jakiś czas mieszam.
Wsypuję ryż i przyprawy - suszoną natkę pietruszki, sól, curry i pieprz cayenne. Smażę 2 minuty.
Następnie wrzucam groszek. Całość zalewam bulionem, zagotowuję. Gotuję 15 minut pod przykryciem (co jakiś czas przemieszać).
Na koniec dodaję posiekany szczypiorek. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 25.06.2017 20:05
super lekkie danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat