Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z sosem pieczarkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 woreczki
pieczarki 500 g
cebula 2 szt
śmietana 300 ml
margaryna 1 łyżka
sól
pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
Kucharek przyprawa do potraw

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z sosem pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

W międzyczasie przygotowujemy sos pieczarkowy: cebule obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy na rozpuszczoną w rondelku margarynę.
Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Krok 1 - Ryż z sosem pieczarkowym foto
2
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli. Smażymy przez 5 minut co jakiś czas mieszając.
Krok 2 - Ryż z sosem pieczarkowym foto
3
Następnie przyprawiamy solą, pieprzem ostrą papryką i Kucharkiem.
Krok 3 - Ryż z sosem pieczarkowym foto
4
Do usmażonych pieczarek z cebulą wlewamy śmietanę.
Krok 4 - Ryż z sosem pieczarkowym foto
5
Energicznie mieszamy sos. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 5 - Ryż z sosem pieczarkowym foto
6
Na talerze wykładamy ugotowany i odsączony ryż, obficie polewamy naszym sosem pieczarkowym.
Krok 6 - Ryż z sosem pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 11.01.2016 15:36
smaczny obiad
MAR3STA 11.01.2016 13:45
uwielbiam sosy grzybowe, a ten wygląda bardzo smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak