Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z sosem mięsnym na słodko

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 g
mięso mielone 500 g
czosnek 2 ząbki
oliwa 1 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
zioła 1 łyżecz.
mleko 100 ml
jajko 1 szt.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
konfitura morelowa 3 łyż.
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z sosem mięsnym na słodko

Na oliwie na patelni podsmażam obraną i posiekaną drobno cebulę i ząbki czosnku, dodaję mięso mielone, smażę na niewielkim ogniu. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami. Jajko roztrzepuję z mlekiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na usmażone mięso wlewam mieszankę jajeczno-mleczną, chwilę smażę pod przykryciem, aż wierzch się zetnie. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. Gorący ryż wykładam na talerze, na ryż wykładam porcje mięsa, podaję z konfiturą morelową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak