RYŻ Z POLĘDWICZKĄ I WARZYWAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • polędwica wieprzowa

    250-300 g
  • papryka zielona

    mała
  • marchewka

    mała
  • cebula

    1/2 małej
  • pieczarki

    5 małych
  • mąka ziemniaczana

    do obtoczenia mięsa
  • sól

  • pieprz

    świeżo mielony
  • szczypiorek posiekany

    garść
  • ryż

    2 torebki

Sos

  • woda

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1/4 szklanki
  • sos sojowy

    4 łyżki
  • cukier trzcinowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotuję w osolonej wodzie.
Składniki sosu łączę.
Mięso oczyszczam z włókien, przekrawam na pół, następnie kroję w plasterki. Oprószam solą i pieprzem, obtaczam w mące ziemniaczanej.
Pieczarki kroję w ćwiartki, cebulę siekam. Paprykę dzielę na ósemki, marchewkę na trzy kawałki, następnie kroję w cienkie paseczki.
Na łyżce oleju podsmażam warzywa około 2-3 minuty (średni ogień).
Wrzucam mięso, smażę kolejne 4 minuty, często mieszam.
Na koniec wlewam sos, gotuję jeszcze około 2 minuty, zdejmuję z ognia.
Sos mieszam z wcześniej ugotowanym ryżem. Na talerzu posypuję szczypiorkiem.
jejkuchnia
Warto użyć patelni typu wok. ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 15.07.2017 10:22
apetycznie wygląda
jejkuchnia 13.07.2017 10:44
Ja za ryżem nie przepadam, ale czego nie robi się dla ukochanego męża... ;)
SzczyptaChili 12.07.2017 21:55
Uwielbiam takie ryżowe "misz-masz" bardzo często przygotowuję :) Te prezentuje się pysznie :)
Ania321 12.07.2017 17:59
Taki obiad zjadłabym z przyjemnością :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat