Ryż z masłem i serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Bardzo lubimy wymyślać dodatki do dań głównych. W zasadzie to taki ryż, sam w sobie, może być takim daniem. Nie potrzeba żadnych dodatków, bo smak sera, który przebija się przez ryż, jest poezją. Szczególnie ten nasz, bursztyn.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ryż

    100 gramów
  • masło 82%

    1 łyżka
  • ser bursztyn tarty

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. My od jakiegoś czasu nie solimy wrzątku do gotowania ryżu. Nauczyliśmy się tak, przy jaśminowym.
Odcedzamy, nie przelewamy zimną wodą. Przekładamy z powrotem do gorącego garnka.
Dodajemy masło, które roztapiamy w garnku pod przykryciem.
Dodajemy ser, mieszamy, do smaku możemy doprawić pieprzem.
Podajemy od razu po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat