Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z klopsikami w sosie warzywnym.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pieczarki 15-25 dag
papryka czerwona 1
cebula 1 duża
olej do smażenia
mięso mielone 15-25 dag
Kucharek przyprawa uniwersalna
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
woda
ryż 100-200 g
sól
ketchup pikantny 4 łyżeczki
bułka czerstwa 0,5-1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z klopsikami w sosie warzywnym.

Kroki postępowania

1
Pieczarki oczyścić, pokroić i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem.
Krok 1 - Ryż z klopsikami w sosie warzywnym. foto
2
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawić solą i pieprzem i smażyć.
Krok 2 - Ryż z klopsikami w sosie warzywnym. foto
3
Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić pod przykryciem. Podlać wodą.
Krok 3 - Ryż z klopsikami w sosie warzywnym. foto
4
Z mięsa, bułki (którą wcześniej namaczamy i odciskamy z wody),jajka, kucharka, papryki ostrej i pieprzu wyrobić malutkie klopsiki i wrzucić na patelnię do warzyw. Dusić pod przykryciem ok 20 minut.
Krok 4 - Ryż z klopsikami w sosie warzywnym. foto
5
Na koniec wymieszać z koncentratem pomidorowym, ketchupem i doprawić ostrą papryką. Zagotować.
Krok 5 - Ryż z klopsikami w sosie warzywnym. foto
6
Sosem z klopsikami polać ugotowany w osolonej wodzie ryż.
Krok 6 - Ryż z klopsikami w sosie warzywnym. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mirka-Ludomila 18.02.2013 10:55
bardzo dobre
Sylwia26 16.02.2013 15:53
apetycznie wygląda
marta19 16.02.2013 15:52
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak