Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z jabłkami i rodzynkami pod pierzynką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
jabłka 4 szt
rodzynki 1 garść
jaja 4 szt
tłuszcz do formy
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z jabłkami i rodzynkami pod pierzynką

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać, oczyścić i pokroić w cząstki. Do garnka z odrobiną wody wrzucić jabłka i rodzynki, zagotować i chwilę dusić na małym ogniu aż jabłka zmiękną.
Krok 1 - Ryż z jabłkami i rodzynkami pod pierzynką foto
2
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Po lekkim ostudzeniu wymieszać dokładnie z roztrzepanymi żółtkami.
Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem. Na spód wyłożyć 3/5 ryżu. Następnie wszystkie jabłka. Na jabłka położyć resztę ryżu.
Krok 2 - Ryż z jabłkami i rodzynkami pod pierzynką foto
3
Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem i rozłożyć na ryżu.
Krok 3 - Ryż z jabłkami i rodzynkami pod pierzynką foto
4
Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 30 minut.

Podawać na ciepło. Smacznego!
Krok 4 - Ryż z jabłkami i rodzynkami pod pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 13.09.2012 09:52
super;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak