Ryż z cukinią, pieczarkami i kurczakiem

Ryż z cukinią, pieczarkami i kurczakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej do smażenia

  • ryż

    1 torebka
  • sól do smaku

  • pieczarki

    7 małych sztuk
  • pierś z kurczaka

    1 pojedyncza sztuka
  • pieprz

    do smaku
  • masło

    1 czubata łyżka
  • szczypiorek

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryż z cukinią, pieczarkami i kurczakiem foto
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Cebulę z czosnkiem zeszklić na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Ryż z cukinią, pieczarkami i kurczakiem foto
Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki, dodać do cebuli z czosnkiem, podsmażyć.
Krok 3 - Ryż z cukinią, pieczarkami i kurczakiem foto
Mięso pokroić w kostkę, dodać do grzybów z cebulą, usmażyć.
Krok 4 - Ryż z cukinią, pieczarkami i kurczakiem foto
Cukinię umyć, pokroić w ćwierć plasterki razem ze skórką, wrzucić na patelnię. Dodać trochę soli i pieprzu. Smażyć dalej, aż cukinia lekko zmięknie (ma pozostać chrupiąca).
Krok 5 - Ryż z cukinią, pieczarkami i kurczakiem foto
Dodać ugotowany ryż i masło.
Krok 6 - Ryż z cukinią, pieczarkami i kurczakiem foto
Dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat