Ryż, szparagi i boczek, czyli danie z patelni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi białe

    400 g
  • ryż

    150 g
  • jaja

    3 szt
  • boczek wędzony

    300 g
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • szczypiorek usiekany

    do posypania
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryż, szparagi i boczek, czyli danie z patelni foto
Na maśle zeszklić cebulę i czosnek pokrojone w kostkę.
Krok 2 - Ryż, szparagi i boczek, czyli danie z patelni foto
Dodać pokrojony wędzony boczek,. smażyć przez kilka minut. Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie.
Krok 3 - Ryż, szparagi i boczek, czyli danie z patelni foto
Do boczku dodać obrane i pokrojone szparagi, wymieszać.
Krok 4 - Ryż, szparagi i boczek, czyli danie z patelni foto
Jaja roztrzepać i wymieszać z przyprawami.
Krok 5 - Ryż, szparagi i boczek, czyli danie z patelni foto
Ryż z dodatkami zalać jajami i całość delikatnie mieszać do czasu, aż jaja się zetną.
Krok 6 - Ryż, szparagi i boczek, czyli danie z patelni foto
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 31.01.2017 12:17
Wreszcie znalazłam coś ze szparagami. Fajny przepis.
Renata9 09.11.2016 21:42
Takie jedzonko bardzo lubię
Konczi 09.11.2016 21:16
bardzo lubię takie patelniowe dania :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat