Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż na mleku z jagodami i jabłkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 torebki
mleko 2% 4 szklanki
cukier kryształ 4 łyżki
cynamon 1 szczypta
jabłka 2 sztuki
jagody 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż na mleku z jagodami i jabłkiem

Do garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy ryż, 3 łyżki cukru, cukier lub ekstrakt waniliowy i gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając. Ryż musi się ugotować na miękko, gdy wchłonie za dużo mleka i zacznie się przypalać - dolewamy go trochę. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Nakładamy na patelnię, posypujemy cynamonem i 1 łyżką cukru. Najlepiej dolać trochę wody lub oliwy żeby się nie przypaliły. Podsmażamy dopóki nie zrobią się miękkie. Podajemy ryż z jabłkami i jagodami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paweł10 08.08.2012 13:55
wyglada pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak