Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż kleisty z curry i parmezanem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 100 g
bulion 2 szkl.
cebulka 1 szt.
masło 1 łyż.
parmezan starty 30 g
śmietana 18 proc 2 łyż.
kurkuma 1/2 łyżecz.
curry 1/2 łyżecz.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż kleisty z curry i parmezanem

Kroki postępowania

1
Ryż płuczę, osączam dokładnie. Cebulę obieram i drobno siekam. W rondlu rozgrzewam masło, dodaję posiekaną cebulkę.
Krok 1 - Ryż kleisty z curry i parmezanem foto
2
Gdy cebula się zeszkli dodaję kolejną łyżkę masła i wsypuje ryż. Smażę wszystko na średnim ogniu około 2 minuty aż ryż stanie się szklisty. Następnie wlewam stopniowo gorący bulion - po 1/3 szklanki i gotuję aż ryż wchłonie cały płyn. Znowu dodaję 1/3 szkl. bulionu, mieszam i gotuję. Powtarzam czynność, aż do wyczerpania bulionu. Gotowanie trwa ok. 20-25 minut.
Krok 2 - Ryż kleisty z curry i parmezanem foto
3
Gdy ryż znacznie zwiększy swą objętość i będzie prawie miękki dodaję kurkumę i curry. Dodaję także śmietanę, sól i pieprz. Na koniec dodaję starty parmezan i mieszam. Podaję na gorąco do mięsnych czy rybnych dań.
Krok 3 - Ryż kleisty z curry i parmezanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak