Ryż jaśminowy z kurczakiem po tajsku

Ryż jaśminowy z kurczakiem po tajsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszne danie na kolację lub obiad.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ryż jaśminowy

    100 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • szalotka

    4 sztuki
  • filety z kurczaka

    0.5 sztuki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sos ostrygowy

    2 łyżki
  • olej kokosowy

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy al dente. Szalotki kroimy w pióra i podsmażamy na oleju, a kiedy się zeszklą dodajemy jajko i smażymy aż się zetnie. Jajko z szalotką odkładamy na bok patelni, albo talerz. Na olej wrzucamy filet kurczaka pokrojony w małe kawałki. Kiedy kurczak będzie usmażony dodajemy ugotowany ryż oraz jajko z szalotką. Całość polewamy wymieszanymi sosami (sojowy + ostrygowy) mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Podajemy posypane dymką lub bazylią tajską.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat