Ryż jabłkowo - gruszkowy na mleku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • ryż do risotto

    1 opakowanie
  • mleko

    1 litr
  • masło

    2-3 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

mus

  • jabłka

    4 sztuki
  • gruszki

    2 sztuki
  • laska cynamonu

    1
  • cukier

    2-3 łyżki
  • masło

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryż jabłkowo - gruszkowy na mleku foto
Na dno garnka wkładam masło, rozpuszczam i wsypuję ryż. Mieszam i podlewam 1 szklanką ciepłego mleka. Ryż mieszam od czasu do czasu, bo szybko wchłania mleko. Gdy widzę,że ryż potrzebuje mleko dolewam stopniowo pozostałe ciepłe mleko i mieszam, aż ryż zmięknie i zwiększy objętość. Gdy ryżu nie mieszam pozostawiam pod przykryciem na wolnym ogniu. Ryż gotuję około 30 minut. Pod koniec dosładzam ryż cukrem wg uznania.
Krok 2 - Ryż jabłkowo - gruszkowy na mleku foto
Jabłka i gruszki obrać ze skórki i zetrzeć do garnka na tarce o dużych oczkach. Dodaj cukier i korzeń cynamonu lub cynamon w proszku ok 1 łyżeczki. Gotujemy około 15 minut do odparowania soku.
Krok 3 - Ryż jabłkowo - gruszkowy na mleku foto
Na dno naczynia ceramicznego wykładam 3/4 ryżu i wygładzam wierzch. Następnie wykładam na ryż jabłka z gruszkami.
Krok 4 - Ryż jabłkowo - gruszkowy na mleku foto
Z pozostałego ryżu za pomocą 2 łyżek formułuję zgrabne łezki, które kładę na jabłkach. Można również ryż rozłożyć na jabłkach. na koniec ścieram na tarce zimne masło i posypuję lekko cynamonem.
Krok 5 - Ryż jabłkowo - gruszkowy na mleku foto
Ostatnim etapem jest zapiekanie ryżu przykrytego folią aluminiową w piekarniku przez 20 minut w 180 st.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 26.01.2017 12:03
Dziękuję :)
Ela15 18.01.2017 11:09
Swietny pomysl
Marta Ryżek-Kalkowska 16.01.2017 22:12
Dziękuję :)
Marcepanowy kącik 13.01.2017 11:15
Danie wygląda bardzo smacznie i zachęcająco aby zrobić :)
Marta Ryżek-Kalkowska 11.01.2017 12:22
Cynamon jest smaczny :) Ja go uwielbiam,ale jak nie to zrobię następnym razem bez cynamonu :)))
adelajda 03.01.2017 20:30
Ja poproszę porcyjkę bez cynamonu :)
Marta Ryżek-Kalkowska 02.01.2017 14:11
Dziekuje :)
anulka69 27.12.2016 17:53
ciekawy pomysł na podanie
Margo1 17.12.2016 19:31
Wygląda ładnie,choć dawno nie robiłam
Marta Ryżek-Kalkowska 13.12.2016 23:23
Cieszę się :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat