Rybne sajgonki z sosem na bazie pora

Ewa

Ewa

Rybne sajgonki z sosem na bazie pora

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sola

    2 filety
  • marchewka

  • pietruszka

  • seler

    1/4
  • por

    3
  • papier ryżowy

    10 sztuk
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • jajko

  • sól

  • pieprz

  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki
  • sok z cytryny

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rybne sajgonki z sosem na bazie pora foto
Jedną marchewkę, pietruszkę i 1/4 selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. 1 pora kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę drobno siekamy- ma przypominać konsystencją tatar. Do ryby dodajemy przestudzone warzywa, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Dobrze wyrabiamy dłonią. Papier ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu- każdy płat namaczamy na 2 sekundy w letniej wodzie, układamy na deseczce i czekamy chwilkę, aż nasiąknie. Na każdy krążek wykładamy rybny farsz.
Krok 2 - Rybne sajgonki z sosem na bazie pora foto
Zawijamy sajgonki- podobnie jak krokiety. Kiedy przygotujemy wszystkie sajgonki, smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju - ok. 4- 5 minut. Usmażone wykładamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 3 - Rybne sajgonki z sosem na bazie pora foto
Sos:
W garnku rozpuszczamy masło (2 łyżki) , dodajemy drobno posiekanego pora (2 szt.) . Chwilę smażymy. Zalewamy niedużą ilością wody. Pora dusimy do miękkości. Blendujemy na gładki sos. Gęstość regulujemy dolewając wodę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Krok 4 - Rybne sajgonki z sosem na bazie pora foto
Sajgonki podajemy z porowym sosem. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IwonaDD

11.10.2013 16:14
ciekawe danie

pycia9

11.10.2013 15:53
fajny przepis

marianp20

11.10.2013 15:47
super przepis

Ewa

11.10.2013 15:19
Dziękuję i proszę bardzo! :)

aniagdz

11.10.2013 15:03
pierwszy raz widzę taki przepis:), gratulacja za pomysłowość, kradnę:):)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat