Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rybne klopsiki w occie (klopsiki z płotek)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ryby 1 kg, płotki
cebula 2 szt,
bułka namoczona w mleku 1 szt,
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 - 3 łyżki,
jajko
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżeczka najlepiej do smaku,
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania,
olej do smażenia

zalewa;

woda zimna 5 szkl,
ocet 10 % 1 szkl,
sól 1 łyżka,
cukier 6 łyżek,
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziarenek,
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt,
nasiona gorczycy Prymat 1/2 łyżeczki,

Przepis i sposób przygotowania na: Rybne klopsiki w occie (klopsiki z płotek)

Rybki płuczemy w wodzie kilka razy.
Dokładnie oczyszczamy z wnętrzności i z ości.
Następnie oczyszczoną z ości i wymytą rybę oraz obraną cebulę mielimy maszynką do mięsa.
Masę rybną przekładamy do miski , dodajemy namoczoną w mleku i odciśniętą z nadmiaru płynu kajzerkę oraz jajko i przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Z gotowej masy formujemy klopsy wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w bułce tartej a następnie smażymy ze wszystkich stron na rumiano.
Po usmażeniu klopsy wyjmujemy z patelni, kładziemy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Składniki na zalewę wkładamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
Klopsy układamy w słoikach i zalewamy lekko przestudzoną zalewą. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Po dwóch dniach klopsy są gotowe do spożycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:32
bardzo je lubie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak