Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rybki kopytkowe w sosie śmietanowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka pszenna 2 szkl.
jajko 1 szt.
mąka ziemniaczana 2 łyż.
sól 1 szczypta
sos smietankowy 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Rybki kopytkowe w sosie śmietanowym

Kroki postępowania

1
Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez maszynkę. Do ziemniaków dodaję sól, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbijam jajko. Całość dokładnie zagniatam. Z ciasta formuję kulkę.
Krok 1 - Rybki kopytkowe w sosie śmietanowym foto
2
Wałkuję ciasto na blacie oprószonym mąką na placek o grubości 3-5 mm za pomocą wykrawaczki do ciastek w kształcie rybki. W garnku gotuję wodę z dodatkiem soli.
Krok 2 - Rybki kopytkowe w sosie śmietanowym foto
3
Wrzucam kluseczki do wrzącej wody, gotuję ok. 2-3 minuty od wypłynięcia kopytek na wierzch. Kluski wyciągam łyżką cedzakową, wyjmuję na talerz. Podaję z sosem śmietanowym.
Krok 3 - Rybki kopytkowe w sosie śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 05.10.2012 10:18
Super! Że też nigdy nie pomyślałam aby do kopytek użyć foremek do wykrawania ciasta. Bajka!
miki47 05.10.2012 10:15
pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak