RYBA ZAPIEKANA W SOSIE PIECZARKOWYM ZE SZPINAKIEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • filet z dorsza

    2 sztuki [bez skóry]
  • szpinak świeży

    300 gram
  • olej kokosowy

    2 łyżki
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    z połowy cytryny

SOS

  • pieczarki

    300 gram
  • masło

    2 płaskie łyzki
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    1 łyżka
  • śmietana kremowa 30%

    300 mililitrów
  • przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • ziele angielskie

    2 kulki

DODATKOWO

  • ziemniaki

    ok. 1 kg.
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    2 łyżki
  • sól

    2 szczypty
  • olej

    3-4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Pokroić w łódeczki, przyprawić, polać olejem i wymieszać. Na blaszce wyłożyć podwójnie folię aluminiową. Ułożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30-40 minut, aż będą złote.



Dorsza umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części i skropić cytryną. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie obsypać przyprawą do ryb z obu stron. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Ułożyć kawałki ryb i lekko przyrumienić. Odłożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. W naczyniu żaroodpornym ułożyć umyty i osuszony szpinak. Na szpinak wyłożyć rybę.



Pieczarki i cebule obrać i pokroić w plastry lub kostkę. W garnuszku rozpuścić masło z dodatkiem oleju. Najpierw wrzucić cebulę, gdy się przyrumieni dodać pieczarki. Smażyć, aż grzyby zmiękną. Dodać śmietanę, ziele angielskie i gotować, aż śmietana zredukuje się i lekko zgęstnieje. Doprawić przyprawą uniwersalną, solą i pieprzem. Sos wylać na rybę i szpinak.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić danie na 20 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 12.06.2017 08:20
Smaczna propozycja
norweska20 14.02.2017 23:44
smakowite połączenie
Iwusia 14.02.2017 22:32
smacznie się zapowiada
anka1988 14.02.2017 17:31
przepyszne danie
Agnieszka-87-25 14.02.2017 16:49
same dobroci
Grazyna0211 14.02.2017 16:26
super danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat