Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w sosie śmietanowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dorsz 3/4 kg
cytryna
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
mąka
olej do smażenia
sól
pieprz
śmietana 18 proc 2 op
koperek 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w sosie śmietanowym

Kroki postępowania

1
Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, odstawić rybę na 20-30 minut. Następnie osuszyć rybę, posolić, popieprzyć, oprószyć mąką z obu stron i smażyć na gorącym oleju. Jak ryba lekko się zarumieni zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu.
Krok 1 - Ryba w sosie śmietanowym foto
2
Na drugiej patelni wlewamy trochę oleju lub masła. Dodajemy posiekany koperek. Smażymy chwilę. Połowę wody mieszamy z łyżką mąki, aby nie było grudek. Resztę wody dodajemy do koperku, dodajemy mączną mieszankę.

Mieszamy, dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i gotujemy chwilę.
Krok 2 - Ryba w sosie śmietanowym foto
3
Na sos wkładamy rybę, przykrywamy i chwilkę dusimy
Krok 3 - Ryba w sosie śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 21.09.2012 10:26
smaczny i zdrowy obiad :)
Betka 13.09.2012 09:42
mmmm uwielbiammm;)
treonina 12.09.2012 23:39
pychotka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak