Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w cieście drożdżowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pstrąg patroszony 1 szt
mąka pszenna 1 szkl
drożdże 2 g
woda 0,5 szkl
siemię lniane 1 łyżeczka
cukier 1 szczypta
sól do smaku
szpinak mrożony 10 dag
czosnek 2 ząbki
ser 5 dag
jajko 1 szt
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w cieście drożdżowym

Kroki postępowania

1
Szpinak rozdrabniamy i smażymy na patelni z odrobiną oleju. pod koniec smażenia dodajemy odrobinę soli i posiekany czosnek.
Krok 1 - Ryba w cieście drożdżowym foto
2
Pstrąga filetujemy, przyprawiamy solą, papryką, pieprzem i skrapiamy oliwą.
Krok 2 - Ryba w cieście drożdżowym foto
3
Mąkę przesiewamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy, szczyptę soli, siemię lniane i rozpuszczone w letniej wodzie z odrobiną cukru drożdże. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę.
Krok 3 - Ryba w cieście drożdżowym foto
4
Ciasto dzielimy na 2 i rozwałkowujemy na cienkie placki.
Krok 4 - Ryba w cieście drożdżowym foto
5
Na środek każdego placka ciasta drożdżowego kładziemy filet pstrąga, na niego połowę pokrojonego sera i szpinak.
Krok 5 - Ryba w cieście drożdżowym foto
6
Ciasto po bokach ryby nacinamy w paski i przeplatamy na wierzchu ryby. Przygotowane ryby w cieście umieszczamy na blaszce smarujemy na wierzchu rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok. 30 min w temp 180 stopni C.
Krok 6 - Ryba w cieście drożdżowym foto
7
Podajemy na ciepło. SMACZNEGO!
Krok 7 - Ryba w cieście drożdżowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 20.03.2015 21:39
ciekawy sposób na rybkę
Suonatar 16.02.2014 18:14
Ciekawy pomysł :)
Suonatar 16.02.2014 18:14
Ciekawy pomysł :)
Pomocnik 05.04.2013 09:27
ciekawe jak smakuje
fotoviderek 05.04.2013 09:19
Rewelacyjnie przygotowany pstrąg :)
KasiaK90 05.04.2013 09:17
wygląda przepysznie!
caralajna 05.04.2013 08:41
fantastycznie wygląda, ciekawe danie
Ania321 04.04.2013 23:17
ciekawy przepis na rybę nieco inaczej :)
antka91 04.04.2013 22:54
pysznie wygląda:) fajny pomysł na rybę, takiej jeszcze nie robiłam
probofka 04.04.2013 22:21
wygląda bardzo bardzo apetycznie aż mnie korci wypróbować ten przepis jak najszybciej
Olga_SK 04.04.2013 22:08
jem oczami! :)
beniaminek 04.04.2013 21:22
fajne danie
justys759 04.04.2013 21:07
wspaniale wygląda, chętnie bym zjadła taką rybkę:)
cooleczka 04.04.2013 20:59
uwielbiam ryby, a taką też bym chętnie spróbowała, bo w cieście drożdżowym robiłam i jadłam tylko szynkę
TEtalicha 04.04.2013 20:54
wygląda perfekcyjnie, ciekawe jak smakuje, nigdy nie jadłam
Magda24 04.04.2013 20:40
taka rybka musi byc pyszna
gosia56 04.04.2013 20:36
napewno pyszna taka rybka
Henryka2 04.04.2013 19:57
Chętnie bym spróbowała...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak