Ryba w brokułach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    4 sztuki
  • filety rybne (dowolna)

    50 dag
  • cytryna

    0,5 sztuki
  • brokuł

    1 sztuka
  • masło

    10 dag
  • mąka

    5 dag
  • mleko

    500 ml
  • natka pietruszki

    6 gałązek
  • Pieprz biały mielony Prymat

  • ser żółty

    10 dag
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryba w brokułach foto
Ziemniak obieramy, myjemy i następnie kroimy w plastry o grubości ok 0,5 cm. Ziemniaki gotowe wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok 5 minut.
Krok 2 - Ryba w brokułach foto
Filety rybne skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny i solimy z każdej strony.
Krok 3 - Ryba w brokułach foto
Brokuły dzielimy na różyczki i sparzamy, gdy zalewamy wrzątkiem od razu przelewamy zimna wodą. Natkę pietruszki opłukujemy pod bieżącą wodą i delikatnie ją siekamy.
Krok 4 - Ryba w brokułach foto
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy do niego mąkę. Całość mieszamy do jednolitej konsystencji. Zasmażkę zalewamy mlekiem. Gotujemy do momentu uzyskania gęstej beszamel. Doprawiamy go solą i białym pieprzem. Dodajemy natkę, starty żółty ser, skórkę z cytryny (startą) oraz brokuł i mieszamy.
Krok 5 - Ryba w brokułach foto
Na dnie naczynia natłuszczonego układamy ziemniaki, filety i zalewamy całość sosem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 190 st C przez ok 30 min.
Krok 6 - Ryba w brokułach foto
Przygotowaną, zapieczoną zapiekankę wyciągamy z piekarnika.
Życzymy smacznego:)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 21.08.2015 17:26
bardzo często robię
AnnaJasz 12.02.2015 19:54
Fajny przepis, zrobiłam na obiad, dodałam dodatkowo cebuli żeby zaostrzyć smak :-) Na pewno nie starczy dla 5 osób tak jak jest podane, chyba że bardzo symbolicznie :-) pozdrawiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat