Ryba w aromatycznej marynacie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryba morska

    1 szt (sierpik)
  • cytryna

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • rozmaryn

    2 gałązki
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • miód prawdziwy

    1 łyżeczka
  • imbir starty

    szczypta
  • sos sojowy

    10 łyżeczka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryba w aromatycznej marynacie foto
Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozmaryn drobno posiekać. Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę
Krok 2 - Ryba w aromatycznej marynacie foto
Przygotowane składniki włożyć do miski, dodać olej, sos sojowy, miód, imbir i 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać.
Krok 3 - Ryba w aromatycznej marynacie foto
Umytą i wypatroszoną rybę osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem.
Krok 4 - Ryba w aromatycznej marynacie foto
Włożyć do naczynia żaroodpornego, dokładnie natrzeć marynatą, przykryć i odłożyć na pół godziny.
Krok 5 - Ryba w aromatycznej marynacie foto
Przed pieczeniem do środka ryby włożyć pokrojoną cebulę, plasterek cytryny i masło.
Następnie przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.
IKrakowianka
Ryba marynowana w czosnku, cytrynie i rozmarynie jest smaczna i aromatyczna. Sierpik w takim wydaniu to idealna propozycja na wigilijne danie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 09.12.2016 20:38
cudnie wygląda
bietka 07.12.2016 17:42
smaczna rybka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat