RYBA PO JAPOŃSKU

RYBA PO JAPOŃSKU

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filety rybne

    1 kg
  • papryka czerwona

    3 sztuki
  • ogórki konserwowe

    6 sztuk
  • cebula

    3 sztuki
  • marchewka

    1 sztuka
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

Zalewa

  • woda

    1 szklanka
  • koncentrat pomidorowy

    1/2 słoiczka
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • ocet winny

    8 łyżek
  • ketchup pikantny

    8 łyżek
  • cukier

    8 łyżek
  • sól

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania RYBA PO JAPOŃSKU

1/ Mrożone filety rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Posypać przyprawą. Obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

2/ Farsz- cebulę obrać, pokroić w półksiężyce, marchew pokroić w słupki. Dodać do cebuli i dusić chwilę pod przykryciem na odrobinie oleju, paprykę pokroić w paski, dodać do cebuli i marchewki. Gdy warzywa będą miękkie, na koniec dodać pokrojone w słupki ogórki.

3/ W dużym naczyniu (może być słoik) przygotować zalewę: koncentrat pomidorowy, wodę, olej, ocet, ketchup, cukier i sól dokładnie ze sobą połączyć. Gotową zalewę wlać do farszu. Wszystko dokładnie, ale i delikatnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.

4/ W szklanej, przeźroczystej salaterce lub dekoracyjnym naczyniu układać warstwami - farsz, ryba, farsz, ryba,farsz aż do skończenia się składników, z tym że farsz powinien być na wierzchu. Schłodzić w lodówce przed podaniem. Najlepiej zrobić na noc.
katerinaJ
Ryba smakuje również na ciepło podana do ryżu. Wówczas wtedy pełni funkcję obiadu a nie przystawki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat