Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
filety rybne
1 kg -
papryka czerwona
3 sztuki -
ogórki konserwowe
6 sztuk -
cebula
3 sztuki -
marchewka
1 sztuka -
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
Zalewa
-
woda
1 szklanka -
koncentrat pomidorowy
1/2 słoiczka -
olej rzepakowy
1/2 szklanki -
ocet winny
8 łyżek -
ketchup pikantny
8 łyżek -
cukier
8 łyżek -
sól
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania RYBA PO JAPOŃSKU
2/ Farsz- cebulę obrać, pokroić w półksiężyce, marchew pokroić w słupki. Dodać do cebuli i dusić chwilę pod przykryciem na odrobinie oleju, paprykę pokroić w paski, dodać do cebuli i marchewki. Gdy warzywa będą miękkie, na koniec dodać pokrojone w słupki ogórki.
3/ W dużym naczyniu (może być słoik) przygotować zalewę: koncentrat pomidorowy, wodę, olej, ocet, ketchup, cukier i sól dokładnie ze sobą połączyć. Gotową zalewę wlać do farszu. Wszystko dokładnie, ale i delikatnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.
4/ W szklanej, przeźroczystej salaterce lub dekoracyjnym naczyniu układać warstwami - farsz, ryba, farsz, ryba,farsz aż do skończenia się składników, z tym że farsz powinien być na wierzchu. Schłodzić w lodówce przed podaniem. Najlepiej zrobić na noc.
Ryba smakuje również na ciepło podana do ryżu. Wówczas wtedy pełni funkcję obiadu a nie przystawki.![]()
Komentarze (0)