Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba "po grecku".

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z dowolnej ryby 1,5 kg
jajko 3 sztuki
mąka
olej
koncentrat pomidorowy 220 g
marchewka 5 sztuk
pietruszka 2 sztuki
seler korzeniowy 1/3 sztuki
cebula 1 sztuka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
natka pietruszki
Koperek suszony Prymat
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba "po grecku".

Kroki postępowania

1
Płaty, filety rybne pociąć na mniejsze porcje, kawałki. Każdy kawałek ryby natrzeć z obu stron przyprawą do ryby. Do miseczki wbić jajka, dodać do nich suszony koperek i rozbełtać. Natarte przyprawą kawałki ryby obtaczać w mące, a następnie w rozbełtanych z koperkiem jajkach,.
Krok 1 - Ryba "po grecku". foto
2
Smażyć rybę obtoczoną najpierw w mące, a potem w jajkach na patelni z dobrze rozgrzanym olejem, podczas smażenia oprószyć kawałki ryby solą i pieprzem z obu stron. Usmażoną rybę przełożyć na talerz, odstawić na chwilę i zająć się warzywami.
Krok 2 - Ryba "po grecku". foto
3
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera umyć, oskrobać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę obrać z łupiny i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę, do zrumienionej cebuli dodać startą marchewkę, pietruszkę i seler i wszystko razem podsmażać na niedużym ogniu. Gdy warzywa już zmiękną, podsmażą się dodać do nich koncentrat pomidorowy i dalej jeszcze przez jakiś czas podsmażać całość od czasu do czasu mieszając i obsypując zawartość patelni suszoną natką pietruszki i słodką mieloną papryką. Na sam koniec doprawić podsmażone warzywa połączone z koncentratem solą i pieprzem do smaku.
Krok 3 - Ryba "po grecku". foto
4
W dowolnym naczyniu na spód owego naczynia przekładać usmażoną rybę w panierce. Na rybę wyłożyć połowę podsmażonych warzyw.
Krok 4 - Ryba "po grecku". foto
5
Na warzywa wyłożyć drugą warstwę ryby i przykryć ją resztą podsmażonych warzyw uzyskując tym samym dwie warstwy ryby przełożonej warzywami, czyli rybę przygotowaną na spód zwany "po grecku".
Krok 5 - Ryba "po grecku". foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 21.11.2014 22:33
moja ulubiona rybka
agogo2 21.11.2014 15:27
robie czesto
mirosława4 21.11.2014 15:21
dawno nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak