Przepis dnia V: Ryba pieczona w soli, odc. 57

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryna

  • por

    0,5 sztuki
  • okoń

  • pietruszka

  • jajka

    3 sztuki
  • sól morska

  • koperek suszony

  • pieprz cytrynowy

  • czosnek granulowany

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Ryba pieczona w soli, odc. 57 foto
Używając łyżki, zdejmujemy łuski z ryby. Płuczemy rybę pod bieżącą wodą. Doprawiamy rybę (na zewnątrz i w środku): używamy czosnku granulowanego, pieprzu cytrynowego, koperku suszonego. Do środka ryby wkładamy plasterek cytryny, pokrojonego w cienkie plasterki pora oraz natkę pietruszki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Ryba pieczona w soli, odc. 57 foto
Przygotowujemy słoną pierzynkę – oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy sól morską i ubijamy na sztywną pianę.
Krok 3 - Przepis dnia V: Ryba pieczona w soli, odc. 57 foto
Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia. Następnie dodajemy resztę pora, natkę pietruszki i całość szczelnie przykrywamy ubitymi białkami. Wstawiamy rybę do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na około 1 godzinę.
Krok 4 - Przepis dnia V: Ryba pieczona w soli, odc. 57 foto
Podczas podania przekładamy rybę bardzo ostrożnie. Podajemy z kawałkiem cytryny i kilkoma listkami natki pietruszki.
Doradca Smaku
Uwaga! Jemy bez pierzynki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat