Przepis dnia V: Ryba pieczona w soli, odc. 57

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryna

  • por

    0,5 sztuki
  • okoń

  • pietruszka

  • jajka

    3 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Koperek suszony Prymat

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Ryba pieczona w soli, odc. 57 foto
Używając łyżki, zdejmujemy łuski z ryby. Płuczemy rybę pod bieżącą wodą. Doprawiamy rybę (na zewnątrz i w środku): używamy czosnku granulowanego, pieprzu cytrynowego, koperku suszonego. Do środka ryby wkładamy plasterek cytryny, pokrojonego w cienkie plasterki pora oraz natkę pietruszki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Ryba pieczona w soli, odc. 57 foto
Przygotowujemy słoną pierzynkę – oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy sól morską i ubijamy na sztywną pianę.
Krok 3 - Przepis dnia V: Ryba pieczona w soli, odc. 57 foto
Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia. Następnie dodajemy resztę pora, natkę pietruszki i całość szczelnie przykrywamy ubitymi białkami. Wstawiamy rybę do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na około 1 godzinę.
Krok 4 - Przepis dnia V: Ryba pieczona w soli, odc. 57 foto
Podczas podania przekładamy rybę bardzo ostrożnie. Podajemy z kawałkiem cytryny i kilkoma listkami natki pietruszki.
Doradca Smaku
Uwaga! Jemy bez pierzynki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat