Przepis dnia V: Łosoś pieczony w cieście francuskim, odc. 23

Przepis dnia V: Łosoś pieczony w cieście francuskim, odc. 23

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    300 g
  • ciasto francuskie

    1 płat
  • por

    1 szt.
  • marchew

    1 szt.
  • koper świeży

  • śmietana kremowa 30%

    150 ml
  • jajko

  • chrzan tarty

    2 łyżki
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżka
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia V: Łosoś pieczony w cieście francuskim, odc. 23

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Łosoś pieczony w cieście francuskim, odc. 23 foto
Pora kroimy w półplasterki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa mieszamy dłońmi, dodajemy kilka kawałków świeżego kopru i doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą czosnkową. Warzywa zagniatamy dłońmi, aby dobrze połączyły się z przyprawami.
Krok 2 - Przepis dnia V: Łosoś pieczony w cieście francuskim, odc. 23 foto
Łososia kroimy na 3 kawałki (nie zdejmujemy skóry) i posypujemy go przyprawą do ryb.
Krok 3 - Przepis dnia V: Łosoś pieczony w cieście francuskim, odc. 23 foto
Ciasto francuskie kroimy na 3 prostokąty. Krojąc ciasto należy przyciskać nóż, a nie przeciągać, żeby ciasto nie straciło swojej struktury i listkowało się.
Krok 4 - Przepis dnia V: Łosoś pieczony w cieście francuskim, odc. 23 foto
Na każdy płat ciasta nakładamy kawałek ryby i porcję warzyw. Ciasto szczelnie zawijamy, a jego wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Łososia w cieście przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 220 stopni około 20 minut.
Krok 5 - Przepis dnia V: Łosoś pieczony w cieście francuskim, odc. 23 foto
W międzyczasie przygotowujemy sos: chrzani musztardę przekładamy do małego rondelka i podgrzewamy. Następnie wlewamy śmietanę i podgrzewamy razem. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą morską.
Krok 6 - Przepis dnia V: Łosoś pieczony w cieście francuskim, odc. 23 foto
Upieczonego łososia przekładamy na talerz i polewamy sosem chrzanowo-mustzradowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

slowo
slowo 28.04.2016 18:23
Mi może tak pięknie nie wyszło ale smakuje przepysznie.
Mniam 02.10.2015 10:45
Przepyszne danie!
adelajda 01.10.2015 11:09
Łosoś jak dla mnie :))
Krzysztof15 01.10.2015 06:23
pyszny łosos

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat