Doradca Smaku IV: Pieczony łosoś z warzywami i zielonym sosem, odc. 21

odc. 21 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Pieczony łosoś z warzywami i zielonym sosem, odc. 21

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • filet z łososia

    400 g
  • śmietana 30%

    100 ml
  • pieprz cytrynowy

    do oprószenia ryby
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku

Sałatka

  • patisony marynowane

    kilka
  • ogóreczki konserwowe

    1 słoik
  • cebulka perłowa

    1 słoik
  • papryka czerwona

    1 świeża
  • zielone jabłko

    1

Sos

  • szpinak baby

    2 garści
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • koperek

    1 pęczek
  • musztarda chrzanowa

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Pieczony łosoś z warzywami i zielonym sosem, odc. 21 foto
Filet z łososia dokładnie oczyszczamy z łusek, dzielimy na dwie części i kładziemy skórą do dołu na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy śmietaną, posypujemy solą oraz pieprzem cytrynowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 160°C na ok. 10 – 20 min (czas pieczenia zależy od grubości filetów).
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Pieczony łosoś z warzywami i zielonym sosem, odc. 21 foto
Sałatka: patisony, ogóreczki, cebulkę odsączamy z zalewy. Patisony kroimy na ćwiartki i przekładamy do dużej miski, następnie dodajemy całą cebulkę perłową, pokrojoną w paski paprykę, ogóreczki konserwowe (całą zawartość bez zalewy), zielone jabłko pokrojone w paski, posiekany szczypiorek i odrobinę oleju. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Wszystko mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Pieczony łosoś z warzywami i zielonym sosem, odc. 21 foto
Sos: do malaksera wkładamy szpinak, natkę pietruszki, koperek, dodajemy 1 łyżkę musztardy chrzanowej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy odrobinę oleju i miksujemy. W razie potrzeby dodajemy w trakcie miksowania jeszcze odrobinę oleju dla uzyskania kremowej konsystencji.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Pieczony łosoś z warzywami i zielonym sosem, odc. 21 foto
Łososia podajemy z sałatką polaną sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Barbara10

01.05.2018 21:41
Doskonałe danie. Doskonałe dobrany sos. Danie kolorowe i smaczne.

Monia8183

07.04.2016 18:09
Wysmienity łosoś polecam gorąco

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat