Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku (jak u mamy)
Zacznij od sosu. Pokroiłam prawie wszystkie warzywa w cienkie słupki, nie ścieram na tarce ponieważ sos wtedy ma inny smak. Cebule pokroiłam cieniutko w pół krążki. Wszystko wrzuciłam do garnka wstawiłam na mały ogień, dodałam 2 łyżki wody i 4 łyżki tłuszczu, oraz przyprawy do smaku, dodałam listek laurowy.
Dusiłam pod przykryciem do miękkości, jeśli będzie przywierać, szybko zamieszałam i dodałam odrobinkę wody i tłuszczu. Jeśli wszystkie warzywa pięknie udusiły się na miękko, wtedy dodałam koncentrat, zagotowałam i odstawiłam na noc żeby smaki zdążyły się poznać bliżej:)
Sos następnego dnia zagotowałam, smak powinien być lekko słodkawy.
Następnego dnia rozmrożonego i osuszonego ścierką mintaja pokrój na 3-4 części, obtocz mąką i smaż na złoto, ale krótko.
Rybę ułóż na półmisku. Nakładaj na nią sos łyżką, uprzednio podgrzany.
Danie podaje się na ciepło.
Pyszne!