Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku (jak u mamy)

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z mintaja 4 szt
marchew 3 szt
pietruszka 1 szt
seler
cebula 3 szt
sól
pieprz
masło 4 łyżki
woda 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku (jak u mamy)

- seler (1:1 proporcjonalnie wagowo do marchewki)


Zacznij od sosu. Pokroiłam prawie wszystkie warzywa w cienkie słupki, nie ścieram na tarce ponieważ sos wtedy ma inny smak. Cebule pokroiłam cieniutko w pół krążki. Wszystko wrzuciłam do garnka wstawiłam na mały ogień, dodałam 2 łyżki wody i 4 łyżki tłuszczu, oraz przyprawy do smaku, dodałam listek laurowy.
Dusiłam pod przykryciem do miękkości, jeśli będzie przywierać, szybko zamieszałam i dodałam odrobinkę wody i tłuszczu. Jeśli wszystkie warzywa pięknie udusiły się na miękko, wtedy dodałam koncentrat, zagotowałam i odstawiłam na noc żeby smaki zdążyły się poznać bliżej:)
Sos następnego dnia zagotowałam, smak powinien być lekko słodkawy.

Następnego dnia rozmrożonego i osuszonego ścierką mintaja pokrój na 3-4 części, obtocz mąką i smaż na złoto, ale krótko.

Rybę ułóż na półmisku. Nakładaj na nią sos łyżką, uprzednio podgrzany.
Danie podaje się na ciepło.

Pyszne!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewaaa 27.12.2012 14:32
jeszcze nigdy nie robiłam, a co chwilę widzę przepis na rybę po grecku, muszę w końcu wypróbować, wygląda bardzo zdrowo i apetycznie! :)
AGNIESZKA144 26.12.2012 12:41
pyszne
pajbek 19.12.2012 17:39
Super pyszne :-)
MAR3STA 19.12.2012 16:04
pyszna rybka
Zdzisław 19.12.2012 15:16
dobre
Sylwia56
Sylwia56 19.12.2012 12:22
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak