Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Tak, też zadawałem sobie pytanie dlaczego ta potrawa jest tak nazwana. Trochę pokopałem i znalazłem. Danie zbliżone jest do greckiej potrawy Bourdeto (ψάρι μπουρδέτο), słynnej duszonej w warzywach ryby z wyspy Korfu. Jedyna różnica polega na tym, że do oryginalnej potrawy dodaje się słodką paprykę.

Składniki:

Składniki:

polędwica z dorsza 300 gramów
mąka 4 łyżki
jaja 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
marchew 2 sztuki
seler korzeniowy 1 kawałek
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony To Naturalne 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
woda 1 szklanka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Przygotowanie ryby:

Kawałki ryby osuszamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony.

Przygotowanie warzyw:

Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę siekamy. Wszystko dusimy pod przykryciem z wodą i koncentratem pomidorowym. Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Sposób zapiekania:

Do naczynia żaroodpornego przekładamy kawałki ryby, przykrywamy warzywną pierzynką i zapiekamy 25 minut w temperaturze 100°C.

Podajemy na ciepło. Równie dobrze smakuje serwowana na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak