Ryba po grecku

Ryba po grecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bułka tarta

    175 g
  • jajka

    3
  • olej do smażenia

  • marchewka

    4
  • pietruszka

    2
  • seler

    1
  • cebule

    2
  • woda

    1 szklanka
  • koncentrat pomidorowy

    1 szklanka
  • olej

    10 łyżek
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • sok z cytryny

    do smaku
  • słodka papryka

    do smaku
  • panga

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryba po grecku foto
Rybę kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy ją solą i pieprzem z obu stron.
Krok 2 - Ryba po grecku foto
Jajko roztrzepujemy, maczamy w nim rybę, a następnie obtaczamy ją w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu.
Krok 3 - Ryba po grecku foto
Selera, marchewki i pietruszki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i szklimy cebulę.
Krok 4 - Ryba po grecku foto
Następnie dodajemy pozostały olej, dodajemy starte warzywa, smażymy 2-3 minuty, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 15-20 minut, tzn. do miękkości.
Krok 5 - Ryba po grecku foto
Wówczas dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 1-2 minuty. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i sokiem z cytryny.
Krok 6 - Ryba po grecku foto
W naczyniu układamy warstwami ryby i masę warzywną. Ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa. Całość odstawiamy do przegryzienia, najlepiej na całą noc. Rybę podajemy na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

migotka28

15.12.2013 21:47
bardzo lubię taka rybkę

Cranberry

15.12.2013 21:34
Fajna rybka

Kuchenka

15.12.2013 21:11
apetyczne:)

Ania84

15.12.2013 21:01
uwielbiam ją! często gości na naszym stole

Gracer

15.12.2013 19:57
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat