Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miruna 2 kg
marchewka 1 kg
seler konserwowy 1 słoiczek
cebula biała 2 sztuki
sól do smaku
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
groszek konserwowy 1 puszka
mąka pszenna 3 szklanki
jajko 3 sztuki
olej do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i razem z marchewką dusimy. Jak będą warzywa miękkie dodajemy selera, a po kolejnych około 3minutach dodajemy groszek i koncentrat pomidorowy. Gotujemy 2 minutki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Woda powinna niemalże w całości wyparować.
Krok 1 - Ryba po grecku foto
2
Rybę mirunę, lub inną, kroimy na kawałki i smażymy obtaczając w samej mące lub najpierw w mące a potem w jajku jeszcze. Ja część usmażyłam w samej mące a część z jajkiem. Rybę wykładamy jedną warstwę w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2 - Ryba po grecku foto
3
Na rybę wykładamy uduszoną potrawkę z marchewki i innych warzyw. Potem układamy kolejną warstwę ryby i znowu marchewkową potrawkę. Na wierzchu możemy udekorować dowolnie.
Smacznego!
Krok 3 - Ryba po grecku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wlicka 17.03.2013 17:16
moja ulubiona....
sara1 02.01.2013 12:35
apetyczna
Arnika 02.01.2013 12:24
Uwielbiam rybę po grecku!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak