Ryba po grecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuka
  • seler

    1 kawałek
  • marchewka

    3 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    2 łyżki
  • dorsz

    2 filety
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka do panierowania

  • olej do smażenia

  • przecier pomidorowy

    do smaku
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku

  • listki laurowe,

    kilka sztuk
  • ziele angielskie

    kilka ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryba po grecku foto
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewki i selera zetrzeć na tarce. Warzywa dać na rozgrzaną oliwę i zeszklic je kilka minut, następnie dodać trochę wody oraz sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, cynamon i przecier pomidorowy do smaku. Dusić dopóki warzywa nie będą miękkie.
Krok 2 - Ryba po grecku foto
Rybe oprószyć solą oraz pieprzem i opanierować w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybe na złoty kolor z obu stron.
Krok 3 - Ryba po grecku foto
Usmażoną rybę można odsączyć na papierowym ręczniczku, kłaść na talerz i polać przygotowanym sosem. Podawać z pieczywem albo frytkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina38 26.09.2013 12:49
bardzo lubimy taką rybkę i dość często robię :)
Wacław 20.02.2013 14:25
świetny obiad :)
mirosława4 23.01.2013 14:58
zdrowa i smaczna rybka
Justyna/Dzastus 23.01.2013 12:02
ja tez uwielbiam, ale dawno nie mialam okazji zrobic :)
Puszcza 08.08.2012 12:25
uwielbiam taka wlasnie z frytasami
Stenka 02.08.2012 18:20
bardzo lubię
Izabela/bella81 21.07.2012 09:47
robię trochę inaczej, ale ta zapowiada się smakowicie
ronald88 19.07.2012 15:33
dobry pomysł
pacpaw 18.07.2012 18:11
właśnie sobie uświadomiłem, że nigdy nie robiłem ryby po grecku
Justyna/Dzastus 09.07.2012 11:08
Jeden z moich najulubieńszych przepisów na rybke.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat