Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z mintaja 1 kg
marchew 4 szt
pietruszka 2 szt
cebula 3 szt
seler korzeniowy 0,5 główki
por (biała część) 1 szt
olej do smażenia
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
jajko 1 szt
mąka
mleko
koncentrat pomidorowy 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Filety z ryby myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Z jajka, mąki i mleka robimy ciasto gęstsze niż na naleśniki. Maczamy w nim kawałki ryby i smażymy na rumiano na oleju. Odsączamy z tłuszczu i układamy na półmisku. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w drobne słupki lub ścieramy na grubej tarce. Mieszamy je i przesmażamy na odrobinie oleju soląc i pieprząc. Koncentrat pomidorowy rozmącamy w szklance wody i podlewamy nim podsmażone warzywa. Dusimy ok 15 min, aż sos zgęstnieje, a warzywa będą miękkie. Warzywa z sosem układamy na kawałkach ryby i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 03.10.2014 14:01
Dobra rybka :-)
Ola1young 02.10.2014 15:41
to smaki mojej babci
Jerzy Strąk
Jerzy Strąk 02.10.2014 10:10
Wspaniałe danie, ale nie polecam trzeć na tarce warzyw, może zrobić się z tego "paćka". Ja do warzyw dałem przecier pomidorowy z Pińczowa. Chciałbym podziękować PRYMATOWI za pieprz cytrynowy, jest to wspaniała przyprawa do ryb i nie tylko. Ja dałem prawie cały słoiczek przecieru, bo lubimy jak te warzywa mają intensywny czerwony kolor. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Ewelina1991 02.10.2014 08:37
zjadłabym taką rybkę ;)
halinah 01.10.2014 23:01
lubię taką rybę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak