Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba faszerowana w galarecie

4.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przyznam się szczerze, że pierwszy raz robiłam taką rybkę, ale to nie moje smaki.

Składniki:

Na masę rybną:

filety z mintaja 500 g
natka pietruszki 2 łyżki
pieprz 1 łyżeczka
sól 1.5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
kasza manna 2 duże łyż.
jajko 2 sztuki
sok z cytryny 1 łyżeczka

Galareta:

woda 1.5 litra
seler 0.5 sztuki
biała część pora 1 kawałek
cebule 3 sztuki
marchewki 4 sztuki
korzeń pietruszki 1 sztuka
cukier 1 szczypta
ziele angielskie 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki

Dodatkowo:

jajko 2 sztuki
kukurydza konserwowa 1.5 łyżki
groszek konserwowy 1.5 łyżki
natka pietruszki 2 liście
Żelatyna wieprzowa Prymat 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba faszerowana w galarecie

Warzywa obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około jedną godzinę.
Następnie wywar przecedzić do innego garnka.
Odłożyć mały kawałek marchewki i kawałeczek pietruszki.
Rozmrożone filety lekko odcisnąć, zmielić w maszynce razem z odłożoną marchewką i pietruszką, dodać jajka i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Na kuchennym blacie rozłożyć dwa kawałki folii spożywczej tak, żeby na siebie zachodziły dłuższym bokiem, wyłożyć masę rybną i uformować wałek, ciasno zwinąć folię, brzegi skręcić jak cukierek, związać sznurkiem.
Za pomocą wykałaczki, nakłuć batony w kilku miejscach, włożyć je do garnka z wywarem, gotować około 35 minut, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę.
Wyjąć batony z wywaru, odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
Wywar doprawić do smaku, przecedzić, dodać do gorącego wywaru żelatynę, dokładnie wymieszać, nie gotować.
Usunąć folię z ryby i pokroić w grubsze plastry.
Na dno półmiska wylać kilka łyżek lekko tężejącej galaretki, ułożyć na zastygniętej galarecie pokrojoną rybę, po bokach i w środku udekorować jajkami i warzywami, zalać całość galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tadi22 05.12.2022 17:30
pięknie Pani szykuje potawy w TVN, ale Pani ich niepóbuje czy za dużo przypraw ? a na wszstkich kanałach gdzie są programy kulinarne prowadzący smakują "smaczego"
Bożena Matuszczyk 08.02.2019 10:26
Wygląda ładnie, apetycznie i smacznie. Danusiu to dlaczego ją przygotowałaś? aby posmakować?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak