Ryba faszerowana w galarecie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przyznam się szczerze, że pierwszy raz robiłam taką rybkę, ale to nie moje smaki.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na masę rybną:

  • filety z mintaja

    500 g
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • sól

    1.5 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • kasza manna

    2 duże łyż.
  • jajka

    2 sztuki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka

Galareta:

  • woda

    1.5 litra
  • seler

    0.5 sztuki
  • biała część pora

    1 kawałek
  • cebule

    3 sztuki
  • marchewki

    4 sztuki
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka
  • cukier

    1 szczypta
  • ziele angielskie

    5 sztuk
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki

Dodatkowo:

  • jajka

    2 sztuki
  • kukurydza konserwowa

    1.5 łyżki
  • groszek konserwowy

    1.5 łyżki
  • natka pietruszki

    2 liście
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    20 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około jedną godzinę.
Następnie wywar przecedzić do innego garnka.
Odłożyć mały kawałek marchewki i kawałeczek pietruszki.
Rozmrożone filety lekko odcisnąć, zmielić w maszynce razem z odłożoną marchewką i pietruszką, dodać jajka i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Na kuchennym blacie rozłożyć dwa kawałki folii spożywczej tak, żeby na siebie zachodziły dłuższym bokiem, wyłożyć masę rybną i uformować wałek, ciasno zwinąć folię, brzegi skręcić jak cukierek, związać sznurkiem.
Za pomocą wykałaczki, nakłuć batony w kilku miejscach, włożyć je do garnka z wywarem, gotować około 35 minut, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę.
Wyjąć batony z wywaru, odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
Wywar doprawić do smaku, przecedzić, dodać do gorącego wywaru żelatynę, dokładnie wymieszać, nie gotować.
Usunąć folię z ryby i pokroić w grubsze plastry.
Na dno półmiska wylać kilka łyżek lekko tężejącej galaretki, ułożyć na zastygniętej galarecie pokrojoną rybę, po bokach i w środku udekorować jajkami i warzywami, zalać całość galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 08.02.2019 10:26
Wygląda ładnie, apetycznie i smacznie. Danusiu to dlaczego ją przygotowałaś? aby posmakować?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat