Rustykalna tarta z serem i morelami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 gram
  • miękkie masło

    125 gram
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • cukier

    70 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
  • twaróg

    500 gram
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • cukier

    5 łyżek
  • pasta waniliowa

    1 łyżeczka
  • morele

    7 sztuk
  • pasta waniliowa

    1 łyżeczka
  • cukier kryształ

    1 cukier
  • cukier puder

    do oprószenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na kruche ciasto wymieszać w misce i zagnieść ręcznie ciasto o gładkiej konsystencji, włożyć do miski i wstawić na 10 minut do zamrażarki.

Wyściełać formę do tarty papierem do pieczenia (gdy mam problem z utrzymaniem papieru w ryzach po prostu smaruję brzegi i spód masłem, wtedy papier pozostaje na swoim miejscu), nastawić piekarnik na 170 stopni.



Ser trzykrotnie zmielić lub przecisnąć trzykrotnie przez praskę. W misce wymieszać wszystkie składniki nadzienia razem, tworząc gładką, jednolitą konsystencję.

Morele umyć, osuszyć, przekroić na połówki i pozbawić pestek.



Wyjąć ciasto z zamrażarki i rozgnieść i rozwałkować je w formie tak, by brzegi ciasta wychodziły około 1 centymetr ponad brzegi formy, ciasto nakłuć widelcem kilka razy. Nałożyć masę serową i rozsmarować ją równomiernie. Rozłożyć morele - w razie potrzeby można je poprzekrajać jeszcze na plasterki. Wystające brzegi ciasta zawinąć do środka i lekko docisnąć.

Wierzch moreli oprószyć cukrem i polać pastą waniliową.



Wstawić całość do piekarnika i piec 30 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 15-20 minut, aż do uzyskania zlotego koloru.

Po upieczeniu zostawić tartę w formie w zimnym miejscu (ale nie w lodówce), a po całkowitym wystygnięciu oprószyć ją cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dwa pokoje z kuchnią 03.08.2012 11:46
apetyczne
Konczi 02.08.2012 18:18
ciekawe połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat