Przepis i sposób przygotowania na: Rustykalna tarta z serem i morelami
Wyściełać formę do tarty papierem do pieczenia (gdy mam problem z utrzymaniem papieru w ryzach po prostu smaruję brzegi i spód masłem, wtedy papier pozostaje na swoim miejscu), nastawić piekarnik na 170 stopni.
Ser trzykrotnie zmielić lub przecisnąć trzykrotnie przez praskę. W misce wymieszać wszystkie składniki nadzienia razem, tworząc gładką, jednolitą konsystencję.
Morele umyć, osuszyć, przekroić na połówki i pozbawić pestek.
Wyjąć ciasto z zamrażarki i rozgnieść i rozwałkować je w formie tak, by brzegi ciasta wychodziły około 1 centymetr ponad brzegi formy, ciasto nakłuć widelcem kilka razy. Nałożyć masę serową i rozsmarować ją równomiernie. Rozłożyć morele - w razie potrzeby można je poprzekrajać jeszcze na plasterki. Wystające brzegi ciasta zawinąć do środka i lekko docisnąć.
Wierzch moreli oprószyć cukrem i polać pastą waniliową.
Wstawić całość do piekarnika i piec 30 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 15-20 minut, aż do uzyskania zlotego koloru.
Po upieczeniu zostawić tartę w formie w zimnym miejscu (ale nie w lodówce), a po całkowitym wystygnięciu oprószyć ją cukrem pudrem.