Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rustykalna tarta z serem i morelami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
miękkie masło 125 gram
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 70 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kwaśna śmietana 1 łyżka
twaróg 500 gram
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 5 łyżek
pasta waniliowa 1 łyżeczka
morele 7 sztuk
pasta waniliowa 1 łyżeczka
cukier kryształ 1 cukier
cukier puder do oprószenia

Przepis i sposób przygotowania na: Rustykalna tarta z serem i morelami

Składniki na kruche ciasto wymieszać w misce i zagnieść ręcznie ciasto o gładkiej konsystencji, włożyć do miski i wstawić na 10 minut do zamrażarki.

Wyściełać formę do tarty papierem do pieczenia (gdy mam problem z utrzymaniem papieru w ryzach po prostu smaruję brzegi i spód masłem, wtedy papier pozostaje na swoim miejscu), nastawić piekarnik na 170 stopni.



Ser trzykrotnie zmielić lub przecisnąć trzykrotnie przez praskę. W misce wymieszać wszystkie składniki nadzienia razem, tworząc gładką, jednolitą konsystencję.

Morele umyć, osuszyć, przekroić na połówki i pozbawić pestek.



Wyjąć ciasto z zamrażarki i rozgnieść i rozwałkować je w formie tak, by brzegi ciasta wychodziły około 1 centymetr ponad brzegi formy, ciasto nakłuć widelcem kilka razy. Nałożyć masę serową i rozsmarować ją równomiernie. Rozłożyć morele - w razie potrzeby można je poprzekrajać jeszcze na plasterki. Wystające brzegi ciasta zawinąć do środka i lekko docisnąć.

Wierzch moreli oprószyć cukrem i polać pastą waniliową.



Wstawić całość do piekarnika i piec 30 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 15-20 minut, aż do uzyskania zlotego koloru.

Po upieczeniu zostawić tartę w formie w zimnym miejscu (ale nie w lodówce), a po całkowitym wystygnięciu oprószyć ją cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 03.08.2012 11:46
apetyczne
Konczi 02.08.2012 18:18
ciekawe połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak