Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rustykalna tarta z dynią

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 250 gram
jajko 1 sztuka
woda 1-2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
masło 130 gram
Kurkuma mielona Prymat 3/4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

NADZIENIE

jajko 1 sztuka
ser żółty 80 gram
dynia 300 gram
kiełbasa wiejska 200 gram
oliwki czarne 8 sztuk
pomidorki koktajlowe 6 sztuk
ser feta kilka kostek
natka pietruszki 2 łyżki posiekanej
cebula czerwona 1/3 sztuki
oliwa
tymianek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat świeżo mielona
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

DODATKOWO

jajko do posmarowania ciasta
Majeranek suszony Prymat do posypania ciasta

Porada

To rewelacyjne połączenie smaków i kolorów. Idealny obiad dla miłośników tart, ale nie tylko! Można nadać jej prostokątny kształt i serwować jako pyszną przystawkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Rustykalna tarta z dynią

Kroki postępowania

1
NADZIENIE:
Dynie kroimy w kostkę. Pokrojoną przekładamy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy ją oliwą, oprószamy solą i tymiankiem. Tak przygotowaną przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na półmiękko w 180°C. Gotową wyjmujemy i delikatnie studzimy.
Krok 1 - Rustykalna tarta z dynią foto
2
Kiełbasę kroimy w plasterki i obsmażamy. Oliwki przekrawamy na 2-3 części każdą. Pomidorki przekrawamy na połowę. Cebule kroimy w piórka.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z roztrzepanym jajkiem.
Krok 2 - Rustykalna tarta z dynią foto
3
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę . Dodajemy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Krok 3 - Rustykalna tarta z dynią foto
4
Gotowe schładzamy około 40 minut.
Krok 4 - Rustykalna tarta z dynią foto
5
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Środek ciasta smarujemy masą serową (starty ser wymieszany z jajkiem) pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines. Na ser wykładamy naprzemiennie składniki nadzienia: podpieczoną dynię, przysmażoną kiełbasę, pokrojony ser, oliwki, pomidorki, pietruszkę i cebulę. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Krok 5 - Rustykalna tarta z dynią foto
6
Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na nadzienie. Brzegi dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Posypujemy je delikatnie majerankiem. Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Gotową wyjmujemy i porcjujemy
Krok 6 - Rustykalna tarta z dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 04.12.2015 08:04
pyszna i zdrowa - to jest to :)
Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:07
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
Monika-twin 03.12.2015 23:25
Oryginalne połączenie.
Ada-Gaba 03.12.2015 21:00
wygląda doskonale
Lis 03.12.2015 19:53
Wygląda bardzo smakowicie:)
ada.la 03.12.2015 19:44
wygląda doskonale
Ola1984 03.12.2015 19:40
Robię podobną :) Jest przepyszna.
Anna133 03.12.2015 14:14
wygląda obłędnie smacznie
Ewa Wojtaszko 03.12.2015 12:37
wygląda obłędnie:)
jagoda5913 03.12.2015 12:35
świetny pomysł
gusia1000 03.12.2015 12:32
Dobre jedzenie.
msmariusz 03.12.2015 12:02
bardzo smacznie wyglada
agataw1990 03.12.2015 11:46
Wygląda cudownie:)
dollce 03.12.2015 11:38
apetyczna tarta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak