Rustykalna tarta z dynią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 gram
  • masło

    125 gram
  • woda zimna

    2 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1/2 łyżeczka
  • dynia

    1/2 kilogram
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • feta

    2/3 opakowanie
  • tymianek

    1 łyżka
  • imbir

    1/2 łyżeczka
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 sztuka
  • ser pecorino

    2 łyżka
  • papryczka chili

    1 szczypta
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rustykalna tarta z dynią foto
Dynię pokroić w kostkę, skropić olejem, posypać tymiankiem i imbirem i upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na półtwardo. Wystudzić.
Krok 2 - Rustykalna tarta z dynią foto
Mąkę wymieszaną z kurkumą i solą posiekać ze zmrożonym masłem. Dodać jajko, wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 20 minut do zamrażalnika. Ciasto rozwałkować na okrąg o grubości około 1/2 centymetra. Dynię i pokrojoną w piórka cebulę wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem oraz chili. Ułożyć na tartę, posypać kostkami fety i zawinąć brzegi. Wierzch posypać serem pecorino.
Krok 3 - Rustykalna tarta z dynią foto
Tartę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut. Po wyciągnięciu posypać posiekaną cebulką dymką. Pokroić na kliny i podawać na zimno lub na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 03.01.2017 18:57
fajny pomysł
alaaa 25.06.2013 21:08
smacznie i apetycznie
Pomocnik 06.02.2013 11:53
super
Botwinka 11.10.2012 14:54
super przepis
Anna169Hosz 11.10.2012 12:31
Z chęcią bym zdegustowała, wygląda pysznie.
Laila2786 11.10.2012 11:06
super już unosi się smak i zapach
malaczarna23 11.10.2012 11:02
ale bym zjadła:) musi być wspaniała
Poison1988 11.10.2012 10:59
Mmmm ale smaczki i to od samego rana... :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat