Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie pierogi z kminkiem polane smażoną cebulką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz:
ziemniaki ugotowane 10 dkg
cebula 1/2 sztuki
margaryna 2 dkg
jajko 1 sztuka
kminek Prymat 1 łyżeczka
Ciasto:
mąka 20-25 dkg
jajko 1 sztuka
olej 2 łyżki
woda kilka łyżek
ser biały 10 (twarogowy)
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie pierogi z kminkiem polane smażoną cebulką

Kroki postępowania

1
Odważyć ser i ziemniaki, przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Krok 1 - Ruskie pierogi z kminkiem polane smażoną cebulką foto
2
Do masy dodać pokrojoną i zrumienioną na margarynie cebulę, pieprz i kminek.
Krok 2 - Ruskie pierogi z kminkiem polane smażoną cebulką foto
3
Dodać jajko i wymieszać.
Krok 3 - Ruskie pierogi z kminkiem polane smażoną cebulką foto
4
Ewentualnie jeszcze dodać pieprzu do smaku - farsz gotowy.
Krok 4 - Ruskie pierogi z kminkiem polane smażoną cebulką foto
5
Z mąki, jajka i oleju zagnieść ciasto. Dodać wody, jeśli ciasto jest zbyt twarde.
Krok 5 - Ruskie pierogi z kminkiem polane smażoną cebulką foto
6
Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm.
Krok 6 - Ruskie pierogi z kminkiem polane smażoną cebulką foto
7
Wycinać kółka za pomocą szklanki. Na każde nakładać farsz, tyle, aby zlepić pierożki.
Krok 7 - Ruskie pierogi z kminkiem polane smażoną cebulką foto
8
Dokładniej się zlepią, jeśli po złożenie na pół jedną połowę krążka delikatnie zwilżymy wodą.
Krok 8 - Ruskie pierogi z kminkiem polane smażoną cebulką foto
9
Wrzucać pierożki na wrzącą i osoloną wodę. Gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Krok 9 - Ruskie pierogi z kminkiem polane smażoną cebulką foto
10
Łyżką cedzakową wyjmować ugotowane pierożki na talerze, polać zrumienioną cebulką i podawać gorące - ciekawy smak :)
Krok 10 - Ruskie pierogi z kminkiem polane smażoną cebulką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 06.11.2013 06:53
przepyszne, moje smaki
Renataj 20.03.2013 21:43
Ciekawy dodatek ten kminek. Pewnie są bardzo aromatyczne a przy tym smaczne.
anemon 25.02.2013 20:06
Pierogi ruskie zawsze znajdą amatorów, a dodatek kminku to dla mnie nowość.
Monika58 24.02.2013 15:32
rewelacyjne :)
jucia 24.02.2013 14:24
ruskie są pyszne!
mysza75 24.02.2013 14:10
Uwielbiam:-)
Konczi 24.02.2013 11:31
mniam ale się głodna zrobiłam!
Marta1986 24.02.2013 11:22
pycha
Adamorek 24.02.2013 11:17
uwielbiam ruskie
Pyszota 24.02.2013 10:54
rewelacja
kriko 24.02.2013 10:36
pycha
Ania28 24.02.2013 10:21
pyszności
angelika14 24.02.2013 10:09
z kminkiem pierogów jeszcze nie robiłam
Botwinka 24.02.2013 10:06
uwielbiam pierogi ruskie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak