Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki z masą i cukierkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 75 dag
maragryna 1,5 kostki
śmietana 1,5 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
białko 5 sztuk
cukier 1,5 szklanki
sok z cytryny 1/2
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
posypka cukierkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z masą i cukierkami

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać śmietanę, żółtka i margarynę, wyrobić ciasto. Ciasto włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i pociąć na długie paski (ok. 2-3 cm szerokości). Każdy pasek nakładać na wysmarowane margaryną rurki. Układać obok siebie. Piec ok. 30 minut w 180 st. Wyjąć i ostudzić, wyciągnąć foremki. Białka ubić z cukrem nad parą. Ubijać dość długo ubijaczką. Dodać sok z pół cytryny. Żelatynę rozpuścić jak podano na opakowaniu. Letnią dodać do masy i nadal ubijać. Dawać do rękawa cukierniczego i nabijać masą rurki. Każdą rurkę obtoczyć stroną od masy w posypce cukierkowej. Na koniec posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 30.10.2013 20:17
Kiedy robisz ? może wpadnę :D
Marcinkemp 10.02.2013 19:23
Pyszne
Magda24 10.02.2013 18:41
fajny krem z białek - są lekkie i pyszne :)
Iwona56 10.02.2013 15:16
wyglądają pysznie
safcia 10.02.2013 12:09
fantastyczne rureczki
Magula 10.02.2013 12:06
fajniste
ewka1978 10.02.2013 11:56
aż ślinika cieknie
Sandra9 10.02.2013 11:44
wyglądają ślicznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak