Rurki z masą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    30 dag
  • margaryna

    pół kostki
  • kwaśna śmietana

    pół szklanki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • masa

  • mleko

    500 ml
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka tortowa

    1 łyżka
  • margaryna

    1 kostka
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: Mąkę dać na stolnicę, dodać na pół miękką margarynę. Następnie dodać żółtko i kwaśną śmietanę. Całość wymieszać i rozrobić ciasto. Następnie rozwałkować i pociąć na długie paski. Formy na rurki nasmarować masłem i zwijać ciasto wokół rurek. Dać na wysmarowaną blachę i piec w 180 st. przez 30 minut.
MASA: 400 ml mleka gotujemy z cukrem a w pozostałości mleka mieszamy obie mąki. Gdy się zagotuje wlać do gotującego się mleka i mieszać. Gdy zacznie się już gotować masa dodać całe opakowanie (w proszku) galaretki. Odstawić do zimna. Gdy budyń będzie zimny połączyć z masłem.
Masę dać do szprycy i napełniać nią rurki.
Udekorować wg uznania pisakami dekoracyjnymi, lub cukrem pudrem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka_86 21.03.2012 18:36
pyszne
Mariposas 29.11.2011 21:22
super
tomek18 01.08.2011 18:48
uwielbiam rurki
Juleczka20 28.07.2011 20:05
no no pyszności
pioge7 18.07.2011 06:59
powiem tak: bardzo dobra
misia53 17.07.2011 21:44
Ciekawa ta masa
IZABELA29 17.07.2011 14:48
pysznie
ben-ka 17.07.2011 10:23
Ale słodkości:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat