Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z kremem orzechowo-czekoladowym
Przepis krok po kroku jak zrobić domowe rurki z kremem. Dowiesz się jak przygotować ciasto z puree z dyni i miodu oraz pyszne nadzienie: krem orzechowo - czekoladowy.
Rurki z kremem potrzebują specjalnych foremek do owinięcia, ale można je łatwo kupić, choćby przez Internet.
Sposób przygotowania
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Posmarowane masłem metalowe rurki owinąć ciastem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem waniliowym. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Upieczone rurki jeszcze ciepłe należy zsunąć z foremek i ostudzić.
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i masłem orzechowym.
Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo płynną czekoladę. (odłożyć 2 łyżki czekolady do dekoracji)
Pod koniec wsypać starte na tarce orzechy (odłożyć 1 łyżkę), aromat i pokruszone herbatniki. Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.
Lukier biały zrobić łącząc cukier puder z sokiem z cytryny.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić rurki, oprószyć startymi orzechami.