Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki z kremem orzechowo-czekoladowym

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Rurki z dodatkiem puree z dyni i miodu, napełnione kremem orzechowo-czekoladowym to pyszny dodatek do kawy.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 2 szklanki
mąka migdałowa 0.5 szklanki
masło 20 dag
puree z dyni 0.5 szklanki
miód 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier z wanilią 1 łyżka
śmietana gęsta 4 łyżki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki

Krem

masło 20 dag
cukier puder 2 łyżki
masło orzechowe 4 łyżki
herbatniki 10 dag
orzechy włoskie 10 dag
czekolada deserowa 10 dag
aromat migdałowy 0.4 łyżeczki
sok z cytryny 0.5 łyżka

lukier biały

cukier puder 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka

Dodatkowo

jajko 1 sztuka
mleko 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z kremem orzechowo-czekoladowym

Przepis krok po kroku jak zrobić domowe rurki z kremem. Dowiesz się jak przygotować ciasto z puree z dyni i miodu oraz pyszne nadzienie: krem orzechowo - czekoladowy. 

Rurki z kremem potrzebują specjalnych foremek do owinięcia, ale można je łatwo kupić, choćby przez Internet.

 

Sposób przygotowania

1
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać płynny miód, puree z dyni, żółtko, cukier waniliowy i śmietanę.

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Krok 1 - Rurki z kremem orzechowo-czekoladowym foto
2
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i pokroić na paski o długości około 17-18 cm i szerokości 2 cm.
Krok 2 - Rurki z kremem orzechowo-czekoladowym foto
3

Posmarowane masłem metalowe rurki owinąć ciastem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem waniliowym. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

Upieczone rurki jeszcze ciepłe należy zsunąć z foremek i ostudzić.

Krok 3 - Rurki z kremem orzechowo-czekoladowym foto
4

Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i masłem orzechowym.

Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo płynną czekoladę. (odłożyć 2 łyżki czekolady do dekoracji)

Pod koniec wsypać starte na tarce orzechy (odłożyć 1 łyżkę), aromat i pokruszone herbatniki. Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.

Lukier biały zrobić łącząc cukier puder z sokiem z cytryny.

Krok 4 - Rurki z kremem orzechowo-czekoladowym foto
5

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić rurki, oprószyć startymi orzechami.

Krok 5 - Rurki z kremem orzechowo-czekoladowym foto

Rurki z kremem orzechowo-czekoladowym ze smakiem  schrupią zarówno młodsi jak i starsi domownicy. Są znakomite jako deser do kawy czy herbaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak