Rurki z kremem

Rurki z kremem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    40 dkg
  • masło

    20 dkg
  • żółtka

    2 szt
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki

krem

  • margaryna

    5 dkg
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mleko

    1 szkl
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • masło

    1 szt
  • żółtka

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rurki z kremem foto
Mąkę i posiekać z masłem. Zrobić dołek, wlać śmietanę dodać żółtka szczyptę soli i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 2 godz.
Krok 2 - Rurki z kremem foto
Następnie cienko rozwałkować i pokroić w paski o szerokości 2 cm i długości około 20 cm. Nawinąć na metalowe rurki (wcześniej trzeba je posmarować roztopionym masłem) - tak, aby paski ciasta nachodziły na siebie. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Krok 3 - Rurki z kremem foto
Margarynę rozpuścić w garnku, dodać mąkę , smażyć ciągle mieszając ( zrobić zasmażkę). Smażyć krótko , dodać mleko, cukier waniliowy, ugotować budyń. Wystudzić Masło zmiksować z cukrem pudrem i żółtkiem, dodawać po 1 łyżce budyniu ciągle miksując. Gotowym kremem napełniać rurki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat