Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki z kremem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 40 dkg
masło 20 dkg
żółtko jajek 2 szt
śmietana 18 proc 2 łyżki

krem

margaryna 5 dkg
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 1 szkl
cukier waniliowy 1 szt
masło 1 szt
żółtko jajek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z kremem

Kroki postępowania

1
Mąkę i posiekać z masłem. Zrobić dołek, wlać śmietanę dodać żółtka szczyptę soli i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 2 godz.
Krok 1 - Rurki z kremem foto
2
Następnie cienko rozwałkować i pokroić w paski o szerokości 2 cm i długości około 20 cm. Nawinąć na metalowe rurki (wcześniej trzeba je posmarować roztopionym masłem) - tak, aby paski ciasta nachodziły na siebie. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Krok 2 - Rurki z kremem foto
3
Margarynę rozpuścić w garnku, dodać mąkę , smażyć ciągle mieszając ( zrobić zasmażkę). Smażyć krótko , dodać mleko, cukier waniliowy, ugotować budyń. Wystudzić Masło zmiksować z cukrem pudrem i żółtkiem, dodawać po 1 łyżce budyniu ciągle miksując. Gotowym kremem napełniać rurki.
Krok 3 - Rurki z kremem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak