Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki francuskie z porzeczką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki czerwone 0,5 szklanki
porzeczki czarne 0,5 szklanki
serek mascarpone 250 gram
żółtko jajek 2 sztuki
ciasto francuskie 1 opakowanie
jajko do smarowania
cukier do posypania
cukier puder 1 łyżka do kremu

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki francuskie z porzeczką

Kroki postępowania

1
Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na paski o szerokości około 1,5 cm.
Krok 1 - Rurki francuskie z porzeczką foto
2
Przygotowane paski zawijamy na foremki, formując rurki.
Krok 2 - Rurki francuskie z porzeczką foto
3
Uformowane przekładamy na blaszkę. Wierzch rurek smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.
Krok 3 - Rurki francuskie z porzeczką foto
4
Blaszkę z uformowanymi ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 15 minut w 190°C. Po upieczeniu z jeszcze ciepłych rurek wyjmujemy foremki. Upieczone rurki studzimy.KREM: Porzeczki przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Gotowe, puszyste łączymy z serkiem mascarpone. Po dokładnym połączeniu składników do kremu dodajemy porzeczki. Całość delikatnie łączymy za pomocą łyżki.
Krok 4 - Rurki francuskie z porzeczką foto
5
Gotowym kremem z owocami napełniamy wystudzone rurki. Deser schładzamy lub też podajemy od razu po przygotowaniu
Krok 5 - Rurki francuskie z porzeczką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 10.12.2016 01:10
dobre do kawy
gusia1000 09.12.2016 22:59
Zawsze dobre.
RenataZ-et 09.12.2016 20:09
super wyglądają :)
Wacław 09.12.2016 14:36
ale kusisz,bardzo pyszne ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak