Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rureczki z bitą śmietaną

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dkg
żółtka jaj 2 sztuki
śmietana kwaśna 2 łyżki
margaryna 10 dkg
cukier kryształ 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
śmietana 30% 500 ml
cukier puder 3+3 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: rureczki z bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Z mąki, żółtek, śmietany, margaryny, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Pociąć na paski o szerokości 3 cm.
Krok 1 - rureczki z bitą śmietaną foto
2
Formy do rurek posmarować margaryną. Nawijać na rurki paski ciasta spiralnie. Nawinięte ułożyć na wysmarowanej blaszce i wstawić do piekarnika.
Krok 2 - rureczki z bitą śmietaną foto
3
Piec w temp. 180 st. C na złoty kolor. Z jeszcze ciepłych rurek delikatnie wyjąc foremki ze środka i zostawić do wystygnięcia.
Krok 3 - rureczki z bitą śmietaną foto
4
Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru. Dodać rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i wystudzoną żelatynę i wymieszać. Śmietaną napełnić szprycę do dekoracji ciast.
Krok 4 - rureczki z bitą śmietaną foto
5
Napełniać rurki kremem. Posypać pozostałym cukrem pudrem.
Krok 5 - rureczki z bitą śmietaną foto
6
Rureczki są gotowe i nie tylko dzieci je uwielbiają:)
Krok 6 - rureczki z bitą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 23.09.2013 17:09
bardzo lubię
Anna169Hosz 19.02.2013 09:53
Pyszne.
Anitapaj 18.02.2013 20:03
Można jeść do woli takie smaczne;)
Mysiunia 18.02.2013 19:03
Uwielbiam! Szkoda tylko, że ich przygotowanie jest takie pracochłonne, ale warto poświecić nieco czasu dla takiego efektu! :)
Monika58 18.02.2013 18:03
moje ulubione :) moja mama robi takie pyszne :)
Poison1988 18.02.2013 18:03
jest ktoś, kto potrafi się temu oprzeć? :D chyba nie ;) pychota!
Magda24 18.02.2013 17:10
klasyka - takie rureczki zawsze są pyszne :)
Konczi 18.02.2013 17:06
mam takie foremki metalowe tylko dłuższe i są super, lubię takie słodkości
zielonamorelka 18.02.2013 15:34
heh kiedys chcialam je zrobic.nawet znalazlam foremki zeby byly ladnie zwineite ale w koncu ich nei kupilam heh kiedys widzialam w jakims programie kulinarnym ze mozna te foremki zrobic z papieru lub folii aluminiowej.to super rozwiazanie gdy ktos nie chce wydawac pieniedzy na foremki ktorych uzyje raz czy dwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak