Przepis i sposób przygotowania na: Runo leśne
Zamiast mąki z pestek dyni można użyć mielonych migdałów
Wykonanie:
Formę (wymiary 22 x 18 cm lub tortownica/prodiż) wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło pokroić na kawałki i razem z połową (100 g) czekolady połamanej na drobne kawałki roztopić w kąpieli wodnej.
Zdjąć z ognia i dodać roztrzepane żółtka oraz mąkę z pestek dyni (lub zmielone migdały), wymieszać łyżką.
Z białek ubić pianę. Gdy będzie już w połowie ubita zacząć dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając mikserem. Ma powstać taka piana jak na bezę (sztywna i biała).
Do masy czekoladowej dodać 1/4 piany z białek i pokrojoną w kostkę resztę czekolady i wymieszać na gładką masę.
Dodać resztę piany i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 min. w temp. 180 C
Wyjąć z piekarnika i odstawić na około pół godziny.
Posypać mąką z pestek dyni.
*Ale bardzo dobre jest też na ciepło. Wtedy ma lekko płynny środek.