Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Runo leśne

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 gram
czekolada deserowa 200 gram
jajko 3 sztuki
mąka z pestek dyni 125 gram
cukier drobny 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Runo leśne

*Mąka z pestek dyni: można ją nabyć w sklepach internetowych, ja kupiłam 400g łuskanych ziaren dyni, które zmieliłam w młynku do kawy na proszek.
Zamiast mąki z pestek dyni można użyć mielonych migdałów

Wykonanie:
Formę (wymiary 22 x 18 cm lub tortownica/prodiż) wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło pokroić na kawałki i razem z połową (100 g) czekolady połamanej na drobne kawałki roztopić w kąpieli wodnej.
Zdjąć z ognia i dodać roztrzepane żółtka oraz mąkę z pestek dyni (lub zmielone migdały), wymieszać łyżką.
Z białek ubić pianę. Gdy będzie już w połowie ubita zacząć dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając mikserem. Ma powstać taka piana jak na bezę (sztywna i biała).
Do masy czekoladowej dodać 1/4 piany z białek i pokrojoną w kostkę resztę czekolady i wymieszać na gładką masę.
Dodać resztę piany i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 min. w temp. 180 C
Wyjąć z piekarnika i odstawić na około pół godziny.
Posypać mąką z pestek dyni.

*Ale bardzo dobre jest też na ciepło. Wtedy ma lekko płynny środek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 01.10.2012 15:33
Pyszne!
Wiesława1 30.09.2012 19:30
ciekawe
Wiesława1 30.09.2012 19:30
ciekawe
czarnyaniol1990 30.09.2012 18:24
mąka z pestek dyni- niegdy nie słyszałam wiec napewo wypróbuje:)
Agnieszka91 30.09.2012 14:58
fajne
Marta1986 30.09.2012 12:04
pyszności
artur7 30.09.2012 11:52
smaczne
artur7 30.09.2012 11:52
smaczne
artur7 30.09.2012 11:52
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak