Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rumpuć

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Rumpuć - gęsta zupa jarzynowa. Regionalna potrawa jednogarnkowa z kuchni wielkopolskiej.

Składniki:

Składniki:

wołowina 500 gramów
łopatka wieprzowa 500 gramów
boczek wędzony 300 gramów
kapusta kiszona 500 gramów
kapusta włoska 0.25 sztuka
ziemniaki 500 gramów
cebula 2 sztuki
marchew 3 sztuki
masło 82% 150 gramów
jabłka kwaśne 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 190 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 3 sztuki
kminek Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Rumpuć

Do dużego garnka wlałem wodę. Dodałem pokrojoną w kostkę wołowinę, sól, liść laurowy i ziele angielskie.
Na oleju przesmażyłem pokrojoną w kostkę łopatkę, boczek wędzony i cebulę. Dodałem do wywaru.
Następnie dodałem obrane warzywa: poszatkowaną białą kapustę, rozdrobnioną kapustę kiszoną, pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Na koniec dodałem przecier pomidorowy i pokrojone kawałki kwaśnego jabłka. Zupę doprawiłem solą, pieprzem i kminkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak