Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rumowa śliwka

4.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 sztuki
cukier 0,5 szklanki
mąka 3 łyżki
kakao 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
mleko 3/4 litra
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka tortowa 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 2-3 łyżki
żółtko jajek 3 sztuki
czekolada deserowa 1 tabliczka
masło 1,5 kostki
Polewa:
Śliwki kalifornijskie 0,5 kg
rum 1-1,5 szklanki
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
woda 3/4 szklanki
masło 0,5 kostki
czekolada mleczna 100 gram
czekolada gorzka 100 gram
kwaśna śmietana 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Rumowa śliwka

BISZKOPT:

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy stopniowo cukier. Jeśli się już dobrze rozpuścił dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.
MASA:
Z mleka, cukru, mąki, budyniu, żółtek gotujemy budyń. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy ( ja rozpuszczam ją z dodatkiem 3 łyżek mleka w garnuszku).
Masło ucieramy na puch. Stopniowo dokładamy do niego przestudzony budyń. Na końcu dokładamy do całości czekoladę. Do gotowej masy dokładamy do smaku część rumu który pozostał nam po namoczeniu śliwek.

Pozostałą część pozostałego rumu wykorzystujemy do przygotowania ponczu ( by nawilżyć biszkopt)
POLEWA:
Śliwki przekładamy do słoika. Zalewany alkoholem i pozostawiamy na noc.
Namoczone śliwki odcedzamy i rozdrabniamy, ale nie dużo (na połowę).
Gotowe śliwki wykładamy na masę czekoladową.

Masło rozpuszczamy. Dokładamy do niego czekoladę i mieszamy razem do połączenia składników. Następnie dokładamy śmietanę. Masę odstawiamy.
Między czasie galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Rozpuszczoną i delikatnie przestudzoną łączymy z wcześniej rozpuszczonymi składnikami. Dokładnie łączymy ze sobą. Tężejąca polewę wykładamy na śliwki.
Ciasto odstawiamy do chłodu, by polewa zastygła.


Przełożenie:
Biszkopt (poczujemy)- masa czekoladowa-śliwki- polewa.


Ciasto robione na wzór ciasta z zamaczanymi rodzynkami. Idealne dla osób lubiących mocno alkoholowe ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 20.01.2015 12:31
fajne ciacho
gusia1000 28.01.2014 00:04
Apetycznie ono wygląda.
Stenka 25.12.2013 19:56
Ależ musi być smaczne
halina17 18.12.2013 19:51
Smaczne ciasto.
kasienka23 18.12.2013 19:24
wspaniałe ciasto!
Agata3 18.12.2013 19:15
Ale pyszne ciasto! ;D
Izabela77 18.12.2013 18:54
wspaniałe ciasto, pycha;)
KasiaK90 18.12.2013 18:03
wygląda wyśmienicie,ale musi pysznie smakować:) mniam mniam
Katarzyna34 18.12.2013 15:55
ciastko rewelacja
Czarnula87 18.12.2013 15:50
fantastyczne ciasto
Łucja 18.12.2013 14:30
ależ piękne!!
monia2005 18.12.2013 11:32
robię podobne tylko z rodzynkami,ale te wygląda przepysznie
Ania84 18.12.2013 10:36
u mnie sie nazywa pijana śliwka :)
Mniam 18.12.2013 10:34
Robię podobne i jest jednym z moich ulubionych.
Olga_SK 18.12.2013 10:16
Cudne ciacho!
kriko 18.12.2013 10:08
wyglada apetycznie
krystyna330 18.12.2013 09:55
smakowicie wyglada
Krzysztof15 18.12.2013 09:47
bardzo pyszne
patryska76 18.12.2013 09:17
Musi rozpływać się w ustach ;-)
olla85 18.12.2013 08:49
Fajne ciasto. Bardzo lubię takie smaki. No i bardzo ładnie się prezentuje :)
Megg 18.12.2013 08:30
rewelacyjne ciacho!!!
Renata9 18.12.2013 08:19
pyszne ciacho
Kuchenka 18.12.2013 08:10
rewelacyjnie wygląda, wspaniały, tylko szkoda że trochę mało zdjęć
Aga-25 18.12.2013 08:06
rewelacja jednym słowem
Agnieszka-87-25 18.12.2013 07:59
mniam ale pysznutkie ciasta robisz :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak