Przepis i sposób przygotowania na: Rumiane gołąbki z kurkami i kaszą
Przygotować farsz: obrać cebulę i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, zeszklić czosnek. Dołożyć połowę grzybów i cebuli. Smażyć 2 minuty, przyprawić do smaku.
Na każdym liściu kapusty położyć plasterek boczku i porcję farszu. Zwinąć, zakładając brzegi liści do środka. Spiąć delikatnie wykałaczkami.
W rondlu rozgrzać resztę oleju. Wsypać kaszę (przygotować ją wg przepisu na opakowaniu), krótko smażyć. Wlać 600 ml bulionu. Gotować około 20 minut. Na patelni rozgrzać masło. Obsmażyć na nim gołąbki. Zdjąć. Tłuszcz ze smażenia wymieszać z resztą bulionu i śmietanką. Dodać pozostałe grzyby i cebulę. Zagęścić sosem pieczeniowym. Przyprawić. Kaszę wymieszać z posiekaną natką.
Wyłożyć na talerz porcję kaszy i gołąbki. Gołąbki polać sosem.