Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rumiane gołąbki z kurkami i kaszą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 4 sztuki
ząbki czosnku 2
kurki 40 dag
olej 5 łyżek
PLASTRY BOCZKU 8
bulion drobiowy 1 litr
słodka śmietana 1/2 szklanki
sos pieczeniowy 2 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
masło 1 łyżka
kasza 25 dag
kapusta 1 młoda

Przepis i sposób przygotowania na: Rumiane gołąbki z kurkami i kaszą

Kapustę oczyścić, wyciąć głąb. Włożyć do osolonego wrzątku. Gotować 15-20 minut.. Wyjąć i oddzielić liście.
Przygotować farsz: obrać cebulę i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, zeszklić czosnek. Dołożyć połowę grzybów i cebuli. Smażyć 2 minuty, przyprawić do smaku.
Na każdym liściu kapusty położyć plasterek boczku i porcję farszu. Zwinąć, zakładając brzegi liści do środka. Spiąć delikatnie wykałaczkami.
W rondlu rozgrzać resztę oleju. Wsypać kaszę (przygotować ją wg przepisu na opakowaniu), krótko smażyć. Wlać 600 ml bulionu. Gotować około 20 minut. Na patelni rozgrzać masło. Obsmażyć na nim gołąbki. Zdjąć. Tłuszcz ze smażenia wymieszać z resztą bulionu i śmietanką. Dodać pozostałe grzyby i cebulę. Zagęścić sosem pieczeniowym. Przyprawić. Kaszę wymieszać z posiekaną natką.
Wyłożyć na talerz porcję kaszy i gołąbki. Gołąbki polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak