Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różowe wegebułki z burakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 450 g
woda letnia 200 ml
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
buraki ugotwane 200 g
drożdże świeże 15 g

Porada

Z przepisu powstanie ok. 12 bułeczek.

Przepis i sposób przygotowania na: Różowe wegebułki z burakiem

Zaczynamy od wykonania rozczynu. Letnią wodę mieszamy z drożdżami i 1/2 łyżeczki cukru i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski wraz ze szczyptą soli. Buraki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko.

Zaczyn dodajemy do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto. Następnie dodajemy puree z buraka, a na końcu dodajemy olej/oliwę i dalej wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, którą umieszczamy w misce. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę lub gdy ciasto powoi objętość.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy bułeczkę, oprószamy ją odrobiną mąki i odkładamy na blachę (oprószoną wcześniej mąką). Bułki przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut do napuszenia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200ºC. Bułki smarujemy wodą, a blachę z bułkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 16.10.2015 23:04
Piekłam chałkę z surowym burakiem, a widzę, że z gotowanym kolor jest jeszcze bardziej intensywny :)
kasienka23 16.10.2015 17:08
wyglądają ciekawie!
wwwiolka 16.10.2015 11:23
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak