Przepis i sposób przygotowania na: Różowe wegebułki z burakiem
Zaczyn dodajemy do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto. Następnie dodajemy puree z buraka, a na końcu dodajemy olej/oliwę i dalej wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, którą umieszczamy w misce. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę lub gdy ciasto powoi objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy bułeczkę, oprószamy ją odrobiną mąki i odkładamy na blachę (oprószoną wcześniej mąką). Bułki przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut do napuszenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200ºC. Bułki smarujemy wodą, a blachę z bułkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Studzimy na kratce.