Różowe jajka na dwa farsze.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko ugotowane na twardo

    6 szt
  • barszcz czerwony

    2 szklanki
  • majonez

    2 łyżeczki
  • musztarda

    2 łyżeczki
  • suszone pomidory z serem

    4 szt
  • sól

  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • ziele angielskie

  • świeży szczypiorek

  • tuńczyk kawałki w oleju

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane na twardo jajka, obrane ze skorupki, wkładamy do umytego i sparzonego słoika o pojemności 1l. Zalewamy czerwonym barszczem, wrzucamy liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego i pół łyzeczki ostrej mielonej papryki, zakręcamy, wstawiamy na noc do lodówki.
Jajka należy wyjąć ze słoika z barszczem, opłukać i osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki i wyjąć żółtka, dzieląc je miedzy dwie miseczki. Do jednej z nich dodajemy tuńczyka, szczyptę ziół prowansalskich, sok z cytryny, sól i pieprz ziołowy, a także po łyżeczce majonezu i musztardy. Ucieramy razem, faszerujemy 6 połówek, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Do drugiej miseczki z żółtkami dodajemy posiekane drobniutko pomidory razem z serem, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę majonezu, sól i ostrą paprykę. Utrzeć, nafaszerować pozostałe jaja.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 27.12.2013 17:41
bardzo ładnie się prezentują te jajeczka
sylwia_mc 20.08.2013 16:40
Wspaniały pomysł,takie śliczne jajeczka.......
Habibi 31.03.2013 08:59
W ubiegłym roku robiłam różowe jajka - są bardzo dekoracyjne :)
Beatris 30.03.2013 22:39
Bardzo efektownie wyglądają tak przygotowane jajeczka.
Joanna46 30.03.2013 20:19
Ekstra pomysł na odświeżenie znanego przepisu.
Megg 30.03.2013 20:15
rewelacyjne jajeczka :)
arbuzowo 30.03.2013 19:52
bardzo fajny pomysł na Wielkanoc
ben-ka 30.03.2013 19:41
Wspaniały pomysł,takie śliczne jajeczka.......
Ania321 30.03.2013 19:31
ciekawy przepis :)
Renataj 30.03.2013 18:42
Efektowny pomysł.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat